Witaj, nieznajomy! [ Zarejestruj się | Zaloguj sięrss  |  tw

Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem

Stanowisko TPN w związku z opracowaniem wyników badań siły uciągu koni pracujących na drodze do Morskiego Oka

• Gmina/powiat/miejsc.: Zakopane
  • Organizator: TPN
  • Miejscowość: Zakopane
  • Nadesłane: Ewa Holek-Krzysztof/TPN
  • Opublikował: Robert Urbański

Opis

W dniu 28.10.2014 r. na drodze do Morskiego Oka zostały wykonane badania masy trzech wozów oraz sił uciągu koni pracujących na drodze do Morskiego Oka. Wyniki badań zostały opracowane przez dra hab. Ryszarda Kolstrunga oraz mgr inż. Beatę Czerską. Ponieważ opracowania te zawierają sprzeczne wnioski, podjęto decyzję o przesłaniu ich do zaopiniowania wszystkim członkom Grupy Roboczej obecnym na spotkaniu w dyrekcji TPN w dniu 15.10.2014 r. W przypadku braku osiągnięcia konsensusu co do oceny i wniosków płynących z wyników badania, TPN przewiduje ich skonsultowanie z uzgodnionym przez strony ekspertem lub zespołem ekspertów.

Obecnie trwają czynności związane z produkcją prototypu wspomagania elektrycznego wozów. Gdyby pojazd ten sprawdził się w testach na drodze do Morskiego Oka i miał zostać skierowany do produkcji, wówczas Tatrzański Park Narodowy musi zlecić ją podmiotowi wybranemu w drodze postępowania opartego o wymogi ustawy o zamówieniach publicznych. W związku z tym już w najbliższych dniach zostanie ogłoszone postępowanie, w ramach którego TPN zaprosi wszystkich zainteresowanych wykonawców do składania ofert.

w załączniku stanowisko TPN w związku z opracowaniem wyników badań siły uciągu koni pracujących na drodze do Morskiego Oka oraz:
1. Opracowanie dra hab. Ryszarda Kolstrunga
2. Opracowanie mgr inż. Beaty Czerskiej (2 pliki)

Załącznik 1

Załącznik 2